30.12.2013

Yoga Terapi Eğitmenliği-İstanbul

Yeni yıla giriyoruz.Oysa ki yoga yolculuğum devam ediyor etmesine de, İstanbul ruhumu yediğinden dolayı elim bir türlü yazmaya gitmiyor. İnsanın ruhunda fazlalık olduğunu hissetmeden paylaşması zor tabii, ruhumu besleyecek tek bir metodum vardı, bir şekilde doğaya kaçmak...Ama besini ihmal ettim, bedeki utanmak şu anda, utanarak itiraf etmek ki, öncelikle Choekyi'nin hikayesi en baştan yarım kaldı, halen devam eden yoga yolculuğumu anlatamıyorum, hem de en komiği aşağıdaki kısım şu ana ait değil, 6 gün önce yazmıştım ve o gün benim için çok önemli bir gündü..Şimdi sizi karmaşık zaman döngüsünden oluşan bir yazıyla başbaşa bırakıyorum, bu da değişik bir deneme oldu, bakalım toparlayabilecek miyiz..


Başlamadan ve sizi 6 gün öncesine geri götürmeden önce Noel Baba'nın gençlik sırrını 
da afişe edeyim artık hem belki tembelliğimden kaynaklanan mahcubiyeti de biraz atabilirim :)
Herkese şimdiden çok mutlu bir yeni yıl diliyorum, içinizdeki neşenin keyifle aktığı ve 
yaşama sevincinizin hiç eksik olmadığı, eksikliğinde derhal çözümünü ister aşık olarak, ister yoga yaparak,
ister sevginizi paylaşarak, isterseniz hayal ederek, severek, sevilerek, doğayla bağınızı kaybetmeyerek ve en çok çok gezerek, öğrenerek, gelişerek, deneyimleyerek ve açık olarak geçireceğiniz harika bir 2014 yılı diliyorum.

Ve Sinem 24 Aralık Salı gününe geri döner...

Daha önce de bahsetmiştim, Hindistan'dan döndükten sonra vakit kaybetmeden Dr.Neslihan İskit tarafından verilen Yoga Terapi Eğitmenliği derslerine başladım. Ben hem bilgiler tazeyken ve eğitmenliğe başlamadan önce bu derslere katılmak istedim zaten çok önceden haberim olmuştu ve beklediğim gibi çok da faydasını gördüm. Özellikle beden anatomisini ve yoganın faydalı olduğu rahatsızlıkları daha iyi anlamama yardımcı oldu, bunları  Neslihan Hoca gibi değerli bir doktor ve yoga terapisten öğrenmek de şansın en güzeli oldu.


Dr.Neslihan İskit dünyalar tatlısı biri, harika bir eğitmen ve kesinlikle yogada çok değerli bir kaynak. Memorial hastanesinde Prof.Dr. Bingür Sönmez ile kalp hastaları için hazırladıkları "kalp yogası programı" ve "kalp arıtma programı" büyük bir ilgi almış ve halen devam ediyor. Yoga ile çok uzun süredir ilgileniyor, ilgisini çok sağlam eğitimlerle pekiştirmiş, özellikle yurt dışında çok güçlü kurumlardan, kişilerden eğitimler alarak uzmanlaşmış, arasında Kripalu Merkezi ( Joy Devi'nin sahibi olduğu), Paul Grilley (ünlü Yin-Yoga ve Yoga Anatomisi eğitmeni), Life Force Yoga Healing Enstitüsü (Depresyon ve Anksiyete),  Manju Jois, Richard Freeman, Sarah Powers ve Gary Kraftsow (ünlü viniyoga geliştiricisi ve eğitmeni) gibi adresler var. Bu kadar dolu bir insan bir de çok verici ve paylaşımcı olunca eğitimimiz de çok verimli ve keyifli geçti.
                                     Aralarda da keyfi abarttığım zamanlar oldu, Hindistan alışkanlığı vazgeçemiyoruz :)
3 hafta süren eğitim boyunca yıllar boyu kullanabileceğim muhteşem bilgiler, görseller, videolar ve ders malzemelerim oldu. Bunun yanında yoga terapi dünyasına ait bir çok önemli ismi tanımamı sağladı, kütüphanemde mutlaka yer alması gereken çok iyi kitaplar edindim. Eğitimleri Merih Kenet Yoga Stüdyosunda 3 modül olarak aldık. Bu program toplam 40 saatlik aslında, 25 saati sınıfta eğitim olarak alıyorsunuz kalan 15 saat de hastanelerdeki uygulamalara katılıyorsunuz. Ben geçen hafta Memorial Hastanesi'ndeki Kalp Yogası'na katıldım. Uygulama konferans salonunda veriliyor, sandalye üzerinde gerçekleştiriliyor. Bu hafta huzurevinde eğitmenliğe başlayacağım ve benzer bir sistemi uygulayacağım için özellikle gidip görmek istedim. Memorial'daki kalp yogası tek kelimeyle muhteşemdi, belki 30-40 katılımcı vardı, çoğu belli bir yaşın üzerinde ve kalp rahatsızlığı olan kişiler olduğunu düşündüğüm katılımcıların eğitim sonundaki yüz ifadlerini gördüğümde Neslihan Hoca'nın ne kadar önemli bir şey başardığını çok daha iyi anladım.

Kalp Yogası, nefes farkındalığı, kalp-göğüs açma, omurga esnetme, uzatma ve döndürme, omuz, boyun ve eklemleri rahatlatma ve sonrasında derin gevşemeyle düşük tempolu ve oldukça rahatlatıcı bir yoga seansı. Benzer bir türünü bugün İstanbul'daki ilk eğitmenlik sınavımda vereceğim. Hatta istedim ki bu yazının devamını da akşama yazayım böylece aynı günde farklı duyguları ve deneyimleri bir yazıda vermiş olayım :)
Yoga Eğitmenliğinin sınıf içerisinde verilen ders modüllerine dönersek, ilk hafta genel yoga, faydaları ve felsefesi üzerine durduk, bunlar bende çok taze olduğu için biraz pekiştirme oldu. Sonrasında Kalp Yoga'sını gördük, bir tam gün boyunca.

Sonraki hafta Neslihan Hoca'nın kaynağından yani Gary Kraftsow'dan öğrendiği Viniyoga'yı öğrendik.Bu terimi Amerikan Viniyoga Enstitüsü her bireyin kendi ihtiyacı ve ilgilisine göre bireyselleştirilen ve bireyin kendini keşfetme ve kişisel transformasyon sürecini harekete geçiren bir yoga yaklaşımı olarak açıklıyor ve depresyon, anksiyete, bel-boyun-sırt hastalıkları, uyku problemleri tedavisi gibi terapiye yönelik bir yoga deneyimi sunuyor. Çok keyifli ve hayat boyu kullanabileceğim bilgiye hızlı bir şekilde sahip olduğum (kitap-cd gibi) bir haftasonu oldu. 
Hindistan'daki YA eğitimim sırasında her gün aldığımız "adjustment" derslerimizi güçlendirecek çok iyi teknikler gösterdi Neslihan Hoca. Ben bu dokunarak düzeltme ve rahatlama konusuna bayılıyorum, hem yapmayı hem de yaptırmayı seviyorum ve sonradan İstanbul'da girdiğim bir çok yoga dersinde, eğitmenlerin sıklıkla uyguladığına şahit oldum ve çok hoşuma gitti. Boşa demiyorum balım yerindeydi diye, hatta eğitimin bi modulünde de tamamen bana hitap ediyordu, konu "skolyoz tedavisi"ydi. Günlük çalışmamın şu anda bir parçası olan harika alıştırmalar öğrendim.Nasıl zaman geçmiş ben bu eğitimi alalı 1,5 ay olmuş hem de inanamıyorum yaa.
Şimdi jump Sinem, gel bakalım bugüne, şu ana tarih gece yarısını geçtiğinden 30 Aralık... Hadi itiraf edeyim, son 2-3 paragrafı şimdi yazdım.Ama geçen hafta yazdığım bir konu vardı. O gün özel bir gündü evet.
İlk eğitmenlik denememi yaptım, hem de çok güzel bir yerde, güzel insanlarla birlikte...
Önünüze yeni bir yol açıldığında ve o yoldan yürümeye karar verdiğinizde sonunu asla bilemeyeceğiniz ama türlü şekillerde hayal edebileceğiniz bir yolculuğa çıkarsınız. Yolcululuk sürekli kendini yenileyen ve değiştiren  bir deneyim, çoğu şey asla planlandığı gibi gitmiyor. Belki de zevkli olan yanı bu, ancak bu yolculuğun sürekliliğini sağlayacak ve size güç verecek gerçekten iyi bir niyete, özel bir isteğe ihtiyacınız var. Kimi buna misyon da diyebilir. İşte ben bu eğitmenlik yoluna girdim gireli niyetimi her yerde hissettim ve hep ifade ettim. Yoganın hem bedeni, hem zihni hem de ruhu iyileştirici bir yanı olduğuna yürekten inanıyorum.  Bu yüzden yoganın en çok terapi yönünü kullanmak ve özellikle bende olduğu gibi yapısal bozuklukların terapisinde ve  ileri yaşa yönelik olarak çeşitli rahatsızlıkların tedavisinde destek terapi olarak uygulamak istiyorum. Bu konuda uzmanlık için çok uzun yolum var biliyorum ama işte benim itici gücüm bu. Bu niyeti hep kalbimde taşıyarak ilk eğitmenliğimi de huzurevi sakinlerine vermeyi diledim,1 ayı aşan bir süredir Semiha Şakir Huzurevi'nde yoga dersinin konulması için görüşmeler ve ikna çalışmaları yaptım, sonunda sosyal faaliyet olarak kabul ettirdim.Ve bu yazıma başladığım geçen Salı günü ilk dersimi yaptım.Başta inanılmaz heyecanlıydım, kaç gün öncesinden kareografi çıkarttım, chair yoga-sandalye üzeri hatmettim, oradaki fizyoterapi uzmanına onaylattım. Organizasyon-yer konusunda-sıkıntılı olsa da yine de katılanların isteği, bana karşı sevgi dolu sıcacık yaklaşımları ve dersteki memnuniyetleri bana çok güç verdi, heyecanımı aldı ve çok rahatlattı. En önemlisi de işte bu yola çıktığım andaki isteğimin ne kadar doğru olduğunu hatırlattı. Benim yoga doğrum bu ve doğru bildiğim bu yolda güçlenmek gücümü paylaşmaktır benim dileğim....
Buraya kadar sabırla yazımı okuyan herkese çok teşekkürler, paylaşmayı özlemişim çok..
İyi geceler ve tekrar çok mutlu yıllar...