3.09.2013

Nereye gidiyorum ben?

Hindistan'ın kuzeyindeki Himachal Pradesh eyaletine bağlı Dharamsala'da küçük bir yerleşim yeri olan McLeod Ganj 'a gidiyorum. Tabii insan ilk duyunca Ganj nehriyle bir alakası olabilir mi diye düşünüyor yok değil, aslında Hindistan'da yer isimlerinin eki olarak Ganj kelimesi mahalle anlamında kullanılıyormuş.
Wikipedianın yalancısıyım.

Neden burayı seçtiğim hakikaten çok ilginç bir hikaye oldu. Yıllar sonra ilkokul aşkımın izine ulaştım meğer bu bölgede bir manastıra kapanmış yıllardır inziva içinde yaşar dururmuş. Duyunca çok üzüldüm, gidip onu ikna etmek tekrar yaşamın içine döndürmek istiyorum ama fotoğrafında pek de huzurlu görünüyor doğru olacak mı bu yaptığım çılgınlık?

Kendimin yalancısıyım.
Şakası bir yana hakikaten sırf benim ilkokul aşkımın değil, çok yakınlarımızın büyük aşklarının!!!! da zaman zaman (kim olduklarını biliyorlar zaten kendileri) inziva için geldiği, yani anlayacağınız Hollywood'un  Budizme gönül vermiş şöhretlerinin de ruhlarını dinlendirdiği özel bir yer burası. Peki neden bu bölge, özelliği nedir?

Sanıyorum günümüzün yaşayan en sempatik ruhani lideri olmalı değil mi, yani bu popülariteyi ve kurduğu özel dostlukları da fazlasıyla hak etmiyor mu? Herhalde çoğunluk böyle düşünüyordur, kişisel gelişim yayınlarına merakı olan bir çok kişinin evinde mutlaka 1-2 Dalai Lama kitabı bulunur, hepsi de genelde olumlu düşünmeyi, iyiliği, güzelliği, barışı savunur, hayat hikayesinin konu edildiği çok iyi filmler yapılmıştır. Kutsal Dalai Lama sıfatı ile, sonsuz şefkatin beden ifadesi olduğuna inanılan 14.Dalai Lama diğer adıyla Tenzin Gyatso, senelerdir dünyanın her yerine giderek sürgündeki halkının savunuculuğunu yapmakta ve onların gelişimleri için çalışmakta. Ancak kimileri içinse tam tersi, hakkında diktatör olduğunu düşünen ve zamanında komünist Çin'e karşı özellikle soğuk savaş döneminde Amerika tarafından ajan olarak kullanıldığı gibi düşünceler de var. Ama bu düşünceler barışçıl politikaları nedeniyle zamanında Nobel Barış Ödülü almasını engellemedi.  

İşte Dalai Lama ve bir kısım topluluğu yani sürgündeki Tibet Halkı şu anda bu bölgede yaşıyor. 1959'da Çin ile anlaşamayınca Hindistan kendilerini buraya yerleştirmek ve sürgündeki hükümetlerini buradan yönetmek üzere davet ediyor. Böylelikle zamanında 80.000 Tibetli göçmüş Hindistan'a, sonradan dağılmışlar Nepale, ve diğer komşu ülkelere..

Mcleod Ganj böylece Tibetlilerin Hindistan'daki evi olmuş. Dharamsala şehrinin yukarı tarafında bulunuyor. Yaklaşık 2000 metre yüksekliğe konumlanmış. 1900lerin başında çok büyük bir deprem geçirmiş ve sonrasında tekrar yapılanmış. Şimdi burada Tibet ve Hint halkı birlikte yaşıyormuş. Burası zamanla ve popülaritesi ile Himalayaların eteklerinde turistik bir bölgeye dönüşmüş,bereketli de bir vadisi varmış (Kangra). Yoga okulları da hem yerin cazibesinden hem de mekanın doğal güzelliğinden nasiplenerek burada eğitimler veriyorlar. Tabii sonuçta gelen turistler için de bulunmaz nimet, tek bölgede iki farklı kültür hem de Himalaya eteklerinde. Yogacılar için de meditasyon cenneti olduğu kesin, muhteşem Tibet manastırları var.
Ziyaretçilerinin yalancısıyım.

Bölgede Muson iklimi Ekim'de biterek en güzel mevsimi başlıyormuş. Turistlerin en sevdiği zamanmış yalnız en güzel mevsimden kasıt 5 derece ile 25 derece arası değişen bir hava. Pek onu anlamadım, tamam sabah sıcak akşam da soğuk da sıcaklık farkı biraz fazla değil mi? Neyse sonuç olarak bölgenin işte doğal güzelliğiydi, turistik alanlarıydı, Tibet halkıydı, Dalai Lama'nın sempatikliğiydi, Pierce Brosnan da acaba bir daha manastıra gider miydi hani denk gelsek ne güzel de olurdu falan derken Hindistan'da yoga eğitimi için ilk etapta içime en sinen yer burası oldu. Ama aslında en çok da gideceğim okullardaki seçimimin etkisi oldu. Çok uzun ve çok ince araştırma yaptım, bir ara kafayı yemekten korktum, hakikaten o kadar seçenek arasında karar vermesi oldukça zor bir aşama oldu benim için. Ama bilahare anlatayım, artık geç oldu.



2 yorum: